Skupština Republike Kosova

Zaključen je rad 11. sastanka Komisije za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo 

27.03.2024

Komisija za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo nastavila je danas rad drugom sesijom na svom 11. sastanku. Pod rukovodstvom kopredsedavajućih Mimoza Kusari - Lila i Lukas Mandi, sastanak je počeo predstavljanjem zajedničkih preporuka poslanika Republike Kosovo i poslanika Evropskog parlamenta.

Zajednička deklaracija sa 16 predloženih preporuka usvojena je većinom glasova, dok su u pojedinim amandmanima izvršene i izmene i dopune.

Zatim, prva tema koja je tretirana bila je vezana za ekonomiju i socijalnu zaštitu, o kojoj je raspravljalo više poslanika. Poslanica Jeta Statovci govorila je o ekonomskom rastu tokom tri godine vladanja, navodeći vladine mere podrške biznisima u zemlji, sa povećanjem od oko 6,2% i glavni fokus Vlade Kurti na mlade i žene. Uz meru super rad, navela je, mnogi mladi ljudi su se zaposlili u privatnim preduzećima.

Poslanik Pal Lekaj je u svom govoru rekao da se Kosovo našlo u teškom periodu u vreme pandemije i ruske invazije na Ukrajinu, usled čega je blagostanje građana u velikoj meri narušeno. On je istakao da je s obzirom na okolnosti veoma važno da ima stranih ekonomskih investicija na Kosovu i uopšte na Balkanu, kako bi se ostvarili ciljevi SSP-a. Prema rečima Lekaj-a, i protekle godine, Kosovu je pomogao SSP u tehničkoj pomoći i poboljšanju učinka, dok je kao konkretan primer naveo CEFTA-u da iako Kosovo ima punu volju da je poštuje, ne nailazi na saradnju i da su Kosovski biznisi često blokirani, stoga je zatražio od evroposlanika da utiču na ukidanje sankcione mere od 300 miliona evra, jer, kako je rekao, šteti građanima Republike Kosovo.

U narednoj temi o energetici govorio je poslanik i ujedno zamenik predsedavajućeg Elmi Reçica, koji je izneo svoje mišljenje o energetici u principu pristupačnosti cena i odnosu prema životnoj sredini. Poslanik Reçica je bio kritičan prema, kako je rekao, niskom intenzitetu diversifikacije izvora energije i da fokus bude na zelenoj energiji, u cilju očuvanja životne sredine. Inače, prema njegovim rečima, ovako velika emisija gasova iz električne energije na ugalj otežava život građanima.

S tim u vezi, poslanica Mimoza Kusari - Lila je istakla da su poslednje dve godine bile teške za Kosovo i za region, ali i pored svih poteškoća, prema njenim rečima, uspešno je prevaziđena kriza kroz šeme podrške građanima, uz subvencije za efikasne uređaje za uštedu električne energije, itd. Među dostignućima, Kusari-Lila je navela sporazum o integraciji tržišta sa Albanijom preko energetske berze Alpex.

Što se tiče vladavine prava i bezbednosnog sistema govorio je poslanik Dimal Basha, koji je istakao da je bezbednosni sistem Kosova napadnut od strane srpskih kriminalnih grupa na severu zemlje i da su od ovih napada stradala i privatna lica, uključujući novinare, vojnike KFOR-a, civile itd. On je rekao da su ovaj napad finansirale srpske institucije, ali da je zahvaljujući profesionalizmu policijskih snaga danas sever Kosova mnogo bezbedniji. Između ostalog, poslanik Basha se zahvalio poslanicima Evropskog parlamenta na pomoći i kontinuiranoj podršci vladavini prava i pravnog poretka na Kosovu, kroz reformisanje i borbu protiv korupcije.
    
Na istu temu, poslanica Blerta Deliu-Kodra ocenila je neuspehom reformu pravosuđa, dok je istakla suštinske primedbe Venecijanske komisije, kontinuirani napori, prema njenim rečima, da se mešaju u pravosudne organe, zatim povećanje slučajeva nasilja u porodici i sl., stoga, prema njenim rečima, treba da postoji veća politička volja za postizanje reformi u pravosuđu i ekonomiji.

U poslednjoj temi za diskusiju o osnovnim pravima, položaju nevećinskih zajednica i položaju žena, poslanica Arbëreshë Kryeziu - Hyseni je u svom govoru istakla posvećenost institucija Republike Kosovo u povećanju napretka položaja žena i nevećinskih zajednica u zemlji, ostvareno istinskom voljom i saradnjom, počevši od Kabineta premijera do drugih institucionalnih nivoa. Ona je rekla da su paketi koje je osmislilo Ministarstvo finansija od velike pomoći ženama i njihovom materijalnom stanju, dok je Ministarstvo pravde izradilo i usvojilo politike i strateške dokumente za zaštitu ljudskih prava, kao i preispitivanje kaznenih mera za počinioce krivičnih dela, počinioce seksualnog nasilja i nasilja u porodici.

S druge strane, poslanik Armend Zemaj naveo je da Kosovo, kao nova država, čini kontinuirane napore da konsoliduje vladavinu prava u funkciji ljudskih prava, kroz mehanizme institucionalne demokratske kontrole. Naglasio je da je Kosovo imalo i dalje ima potrebnu za podršku Evropske unije, stoga je istakao da Vlada Kosova treba da se angažuje na osnovu Ustava, kako bi obezbedila mirno okruženje za sve zajednice. Takođe je naveo da je Kosovo i sa položajem žena dobar primer za region, za mogućnosti koje pruža, ali da to, prema njegovim rečima, nije dovoljno, jer, kako je rekao, moramo zajedno da radimo na izgradnji tolerantnog društva, videvši žene i devojke kao veliki potencijal za njihovo angažovanje za dobrobit društva.

Sa iscrpljivanjem tačaka predviđenih za današnji sastanak, PKSP je zaključila rad, ceneći još jednom doprinos svakog poslanika.