Skupština Republike Kosova

Parlamentarna skupština usvaja izveštaj o članstvu Kosova u Savetu Evrope

16.04.2024

Proces članstva Kosova u Savetu Evrope danas je dobio ogromnu podršku u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE), koja svoj rad obavlja u Strazburu, u Francuskoj.

Sa 131 glasova za, 29 protiv i 11 uzdržanih, Skupština je usvojila izveštaj o prijavi Kosova, izvestiteljke Dora Bakoyannis, čime je otvorila put za njeno glasanje u Komitetu ministara.

Ovoj sednici su prisustvovali članovi delegacije Skupštine Republike Kosovo u PSSE, Saranda Bogujevci, predsedavajuća, Arben Gashi i Enis Kervan, članovi, kao i Ariana Musliu-Shoshi i Besnik Tahiri, zamenici članova.

U PSSE borave i zamenica premijera, istovremeno ministarka inostranih poslova i dijaspore, Donika Gërvalla i zamenik ministarke Kreshnik Ahmeti. 

Na početku debate, izvestiteljka za Kosovo Dora Bakoyannis predstavila je konsultativni izveštaj o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope, zaključivši da je Kosovo funkcionalna parlamentarna demokratija sa jakim garancijama za nezavisnost pravosuđa i osnovnih ljudskih prava. Ona je dodala da bi proširenje nadležnosti Evropskog suda doprinelo ljudskim pravima.

Izvestiteljka Bakoyannis je izrazila optimizam da će Skupština preporučiti da Kosovo bude pozvano da postane članica.

„Na osnovu navedenih faktora, moje mišljenje je da će Parlamentarna skupština preporučiti Komitetu ministara da pozove Kosovo da postane članica Saveta Evrope. Nadam se da će danas Skupština podvući potrebu da se još dva miliona Evropljana dovede pod demokratski kišobran Saveta Evrope da ih zaštiti od kršenja“, naglasila je Bakoyannis.

Rad sednice nastavljen je izjavama političkih grupa koje su gotovo jednoglasno podržale izveštaj gđe. Bakoyannis, sa posebnim naglaskom na socijalističku grupu, EPP i ALDE, smatrajući je uravnoteženom i okrenutom budućnosti.

U diskusijama većine poslanika u Skupštini data je snažna podrška članstvu Kosova u Savetu Evrope, smatrajući to legitimnim pravom dva miliona građana da obezbede pristup uslugama koje pruža Savet, kao što su Evropski sud za ljudska prava.

U tom smislu, dominirala je ocena da Kosovo zaslužuje članstvo u ovoj organizaciji, jer je napravilo važne korake ka funkcionalnoj demokratiji i da poseduje veoma naprednu ustavnu i zakonsku osnovu. Takođe je ocenjeno da će ovo članstvo ojačati mir i stabilnost u regionu.

Iz delegacije Skupštine Republike Kosovo u PSSE, poslanici Arben Gashi i Enis Kervan, zahvaljujući gđi. Bakoyannis je za njen odličan rad i predstavljeni izveštaj istakli su dostignuća koja je Kosovo postiglo u mnogim oblastima, kako u ustavnom i zakonskom aspektu, tako i u praksi, posebno u zaštiti i predstavljanju manjinskih zajednica.

Oni su danas smatrali istorijskim trenutkom za Kosovo i Savet Evrope, a pozvali su i članice da podrže njegovu aplikaciju za članstvo.

Uz mnoge evropske zemlje, izveštaj je dobio snažnu podršku i od predstavnika Albanije i Severne Makedonije, Blerina Gjylameti, Lulzim Basha i Arte Bilalli-Zendeli, koji smatraju da se Savet Evrope danas nalazi na istorijskoj prekretnici ne samo za Kosovo, već i za sve ideale koje nosi sama SE. Oni su ocenili da je glas za Kosovo glas za stabilnost i prosperitet na Balkanu i drugde, za unapređenje vladavine prava, jačanje demokratije i unapređenje ljudskih prava.

Predstavnici Srbije i srpski članovi koji su predstavljali Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, sa svoje strane, usprotivili su se izveštaju gđe. Bakoyannis. Neke amandmane su predlagali i neki drugi poslanici, ali ih nije podržala većina.

Nakon što je odbacila predložene amandmane, Parlamentarna skupština je dala zeleno svetlo da Kosovo krene napred, da postane član ove važne evropske organizacije.

Sada će odobreni izveštaj biti prosleđen Komitetu ministara na glasanje, za koji se očekuje da se sastane od 16. do 17. maja 2024. godine.